Wednesday, April 17, 2013

2nd menu, no name

menu diambil dari bermacam2 blog, diubah mengikut kesesuaian bahan yang ada di dapur
buat ayam peram je,

cara

1- buat sos peram bahan2:
- chili paste - buatan sendiri

- sos chili


- asam jawa


- kicap @ sos caramel - mana yg ada


- bawang putih + bawang merah - tumbuk smpi hancur


- air gula - seeloknya madu @ starch syrup disebabkan benda2 tuh mmg tak da.. so air gula pon jd la, (p/s kalo guna sos caramel air gula sikit je, nanti manis


- minyak - sikit cukup


2- mix semua bahan2 ni  jadi mcm ni







 3- potong ayam






 4- peram ayam- aku peram semalaman, sebab malas nak bangun pagi awl2 so prepare semua malam2






 5- panaskan kuali dan terus masak, tak perlu letak minyak sebab dah ada minyak masa peram - kalau nak ada kuah, tambah air sikit nak bagi ada kuah




6- dah siap.....

No comments:

Post a Comment