menu diambil dari bermacam2 blog, diubah mengikut kesesuaian bahan yang ada di dapur
buat ayam peram je,
cara
1- buat sos peram bahan2:
- chili paste - buatan sendiri
- sos chili
- asam jawa
- kicap @ sos caramel - mana yg ada
- bawang putih + bawang merah - tumbuk smpi hancur
- air gula - seeloknya madu @ starch syrup disebabkan benda2 tuh mmg tak da.. so air gula pon jd la, (p/s kalo guna sos caramel air gula sikit je, nanti manis
- minyak - sikit cukup
2- mix semua bahan2 ni jadi mcm ni
3- potong ayam
4- peram ayam- aku peram semalaman, sebab malas nak bangun pagi awl2 so prepare semua malam2
5- panaskan kuali dan terus masak, tak perlu letak minyak sebab dah ada minyak masa peram - kalau nak ada kuah, tambah air sikit nak bagi ada kuah
6- dah siap.....
buat ayam peram je,
cara
1- buat sos peram bahan2:
- chili paste - buatan sendiri
- sos chili
- asam jawa
- kicap @ sos caramel - mana yg ada
- bawang putih + bawang merah - tumbuk smpi hancur
- air gula - seeloknya madu @ starch syrup disebabkan benda2 tuh mmg tak da.. so air gula pon jd la, (p/s kalo guna sos caramel air gula sikit je, nanti manis
- minyak - sikit cukup
2- mix semua bahan2 ni jadi mcm ni
No comments:
Post a Comment